Er det utbrenthet eller en blindgate? Vit forskjellen
Det er viktig å kjenne til forskjellen mellom en blindvei og utbrenthet før du går til det skritt og tar noen karrierebeslutninger. En blindvei representerer en sterk inkompatibilitet med karrierevalgene i seg selv. Det er en følelse av tomhet i bidraget du gjør i ditt profesjonelle liv. Utbrenthet kan være et signal om at noe må endres og du trenger bare å lade opp.
Den store oppsigelsestrenden har vært mye omtalt de siste månedene, og av god grunn. Hele 69 millioner amerikanere sa opp jobbene sine i forfjor (2021), ikke grunnet ønske om bedre økonomisk gevinst, men for at de ikke følte seg verdsatt, frakoblet fra arbeidsoppgavene og ser få eller ingen muligheter for vekst eller karriereutvikling. Vi kan dra mange paralleller til dette i Norge i dag.
Covid-19-pandemien ga mange arbeidstagere en mulighet til å nullstille forventningene sine når det gjelder hvor mye innsats de gir til jobbene sine, og hva de forventer å få tilbake. Det har vært et vannskille for en nærmest universell forståelse av at linjene mellom arbeidslivet og det personlige livet viskes ut, og at vi kommer bedre ut av det.
Å jobbe hovedsakelig kun for lønn er ikke lenger godt nok. Folk vil føle seg motivert, inspirert og bli sett i jobben sin, og de ønsker at mental helse og generell velvære skal være en prioritet for arbeidsgiveren. Utbrenthet oppstår når folk er fysisk, mentalt og følelsesmessig stresset over en lengre periode. På grunn av stigmaer knyttet til mentale helseproblemer, kan utbrenthet føles som et fiasko, når i virkeligheten det har lite å gjøre med hvor effektiv noen kan være i jobben sin.
Ting endrer seg, og det er på tide å omskrive denne oppfatningen: Det trenger ikke å være utbrenthet i det hele tatt, men rett og slett at ansatte føler de har kommet til et blindspor, hvor det ikke er noen virkelige muligheter for inspirerende utfordringer, vekst eller å blomstre i jobben. Og hvis det er tilfellet, flytter folk vekk - i massevis.
Reell utbrenthet oppstår av å føle mangel på kontroll, uklare jobbforventninger, mangel på autonomi og konsistens på jobben, og en uoverensstemmelse av verdier, blant viktige faktorer. Følelsen av utbrenthet er ekte, men det er også vanligvis et signal om at noe må endres. Noen ganger gir det å få tid til å lade opp og tilbakestille deg muligheten til å ta et skritt tilbake og vurdere din situasjon. Ofte innser folk at de egentlig liker jobben sin, men det er problemer som må løses for å gjøre den mer tilfredsstillende og håndterbar.
Et blindspor representerer en sterkere uforenlighet med karrierevalgene. Det er en følelse av tomhet i bidraget du gjør i det profesjonelle livet, og når dette skjer, har du noen valg: følg en annen vei eller ta en pause i karrieren for å finne ut hvor du hører hjemme og hva som vil tilfredsstille deg mer.
Det er viktig å kjenne igjen forskjellen mellom å være utbrent og føle seg som om du har kommet til en blindvei. Før du tar noen raske beslutninger om å forlate en stilling på grunn av problemer som kan løses, er her noen tegn som tyder på at du er i en blindvei, og at du kanskje vil prøve noe nytt:
1. Arbeidsplassen din er ikke interessert i dine langsiktige mål. Ledere må være villige til å gjøre det som skal til for å anerkjenne hva som får enkeltansatte til å trives, for å sikre at de kjenner til og respekterer deres karriereambisjoner, deres generelle velvære og hva som trengs for å hjelpe dem til å trives.
2. Du utfordres ikke. For at folk skal være fornøyde og glade i jobbene sine, trenger de utfordringer i form av vekst- og læringsmuligheter, heller enn stress fra overtid, uoppnåelige forventninger og mangel på støtte.
3. Mangel på entusiasme. Hvis du føler deg trøtt hver gang du starter arbeidsdagen, er det noe galt. Spesielt hvis du ikke lenger trives i en jobb du pleide å føle deg oppspilt over. Hvis det ikke er plass til å utvikle seg og vokse i jobben for å sikre at entusiasmen din forblir sterk, har du nådd en blindvei. Et annet tegn er en trend med å ansette eksterne kandidater til forfremmelsesmuligheter fremfor å tilby interne talenter en mulighet til å vokse.
Mangel på høyt kvalifiserte talenter har blitt en mangelvare og disse ansatte ser større og mer spennende muligheter på arbeidsmarkedet. Det blir stadig mer forstått at ledere trenger å være bedre rustet for å ha samtaler for å få innsikt i ansattes velvære, håndtere utbrenthet og hjelpe til med å planlegge karriereveier, oppmuntre sine folk til å bli og vokse i organisasjonen for å unngå unødvendig frafall.